Meteen naar de inhoud

Stoofperen met lamsgehakt en koriander

maaltijd met lamsgehakt

Ingrediënten:

400 gr lamsgehakt
1 teentje knoflook (fijngewreven)
1 rode chilipeper (fijngehakt)
20 gr koriander (fijngesneden) + 2 el om te garneren
50 gr broodkruim
1 th lepel gemalen piment
2 el fijngeraspte gemberwortel (40 gr in totaal)
2 middelgrote uien (gepeld en fijngesneden, 220 gr in totaal)
1 middelgroot scharrelei
4 Stoofperen (1,3 kg in totaal)

Bereiding:

Doe het lamsgehakt in een mengkom met knoflook, chilipeper, koriander, broodkruim, piment, de helft van de gember, de helft van de uien, ei, 3/4 theelepel zout en een beetje peper. Meng alles met de handen en zet het opzij.

Schil de stoofperen en snijd ze overlangs doormidden. Leg ze in een kom met koud water en het sap van 1/2 citroen zodat ze niet verkleuren. Schep met een bolletjessteker de klokhuizen eruit en hol de halve stoofperen uit zodat er een rand vruchtvlees van 1 1/2 cm dik overblijft. Bewaar het uitgeschepte vruchtvlees. Vul de halve stoofperen met het lamsgehakt en druk het goed aan.

Verhit de olijfolie in een ondiepe braadpan met deksel. Pureer het uitgeschepte stoofpeervruchtvlees in een foodprocessor fijn en doe het met de achtergehouden ui, gember en de kardemompeulen in de pan. Roerbak 10-12 minuten tot de ui glazig is en doe de melasse, 1 eetlepel citroensap, suiker, bouillon, 1/2 theelepel zout en een beetje zwarte peper erbij.

Zet de halve stoofperen in de saus met de vulling naar boven, draai het vuur zo laag dat de saus net zachtjes pruttelt en sluit de pan. Stoof alles 30 minuten. De stoofperen en het gehakt moeten dan volledig gaar zijn en de saus moet gebonden zijn. Laat zo nodig de saus nog 2 minuten zachtjes in de open pan borrelen om iets in te koken.